duminică, 2 mai 2010

Echipe Liga 4 Mures

Echipe Liga 4 Mures

Muresul Ludus
Inceputurile fotbalului, practicat in mod organizat, in orasul nostru sunt, practic, imposibil de datat cu certitudine. Ceea ce se stie cu precizie este faptul ca, imediat dupa incheierea ostilitatilor in prima conflagratie mondiala si dupa dobandirea caracterului de stat national unitar al Romaniei, la Ludus se practica deja fotbalul intr-o forma organizata. Aceasta sugereaza faptul ca si inainte de primul razboi mondial, in oras la noi existau nuclee de fotbalisti. Probabil ca, la fel ca in alte regiuni ale Romaniei, fotbalul se practica si la Ludus inca din primii ani ai secolului trecut. Cel putin batranii care au jucat fotbal in tinerete - e vorba aici, in primul rand, de cunoscutul fost fotbalist, arbitru si antrenor Vamos-baci - isi amintesc ca "echipele de fotbal ale cartierelor au reinceput (subl. ns.) sa joace dupa incheierea primului razboi mondial".

Echipa de fotbal MURESUL Ludus s-a infiintat in anul 1922, pe scheletul a doua echipe care reprezentau cele doua parti distincte ale Ludusului, respectiv Gara (zona de oras situata pe malul stang al raului Mures) si Centrul (cea situata pe malul drept). Practic, echipa are o istorie care precede cu ceva vreme anul infiintarii oficiale, insa, la ora actuala, se cunoaste cu precizie ca principala grupare fotbalistica din Ludus se numeste MURESUL inca de acum 82 de ani.
Trebuie precizat ca in Ludus au mai activat, sporadic, si alte echipe de fotbal. E cazul fostelor grupari Zaharul Ludus (finantata de Fabrica de Zahar din localitate) si Vulturul Ludus (echipa fostei autobaze de transporturi auto). Ambele echipe au avut insa o viata scurta, sucomband inca inaintea unitatilor economice care le asigurau finantarea. Nici Zaharul, si nici Vulturul, nu au izbutit, in scurtele lor existente, sa acceada mai sus de nivelul campionatului judetean (liga a IV-a, in formula actuala de desfasurare a competitiilor fotbalistice interne). MURESUL, spre deosebire de celelalte echipe de fotbal care au mai existat in oras, a activat, cel putin in ultimii 40 de ani, majoritatea timpului in divizia C. Iar acolo a fost, aproape de fiecare data, printre protagonistele intrecerii din seria respectiva. Opinam ca doar dezvoltarea economica mai slaba a orasului (si, implicit, lipsa resurselor financiare necesare) a fost factorul care a impiedicat MURESUL Ludus sa promoveze in esaloanele superioare ale fotbalului romanesc. Ne bazam aceasta afirmatie pe faptul ca de zeci de ani, o multime de fotbalisti originari din Ludus au jucat si joaca fotbal la cel mai inalt nivel, inclusiv in formatii de prima divizie.
Dupa ce, din aceleasi ratiuni de ordin strict pecuniar, MURESUL a retrogradat din divizia C in anul 1993, echipa a activat in liga a IV-a vreme de 10 ani. An de an, MURESUL Ludus a fost de gasit in mod constant intre primele trei echipe ale clasamentului, iar gruparea din orasul nostru a continuat sa alimenteze echipele de diviziile A, B si C din tara cu jucatori talentati.
Promovarea in esalonul III al fotbalului romanesc a venit la exact 10 ani de la retrogradare, in campionatul 2003-2004. MURESUL Ludus a dominat categoric intrecerea fotbalistica din judet, incheind campionatul cu un avans de 8 puncte fata de urmaritoarea sa, FC Gliga Companies Reghin. In play-off, echipa din Ludus a avut in continuare un comportament constant foarte bun, castigand fara drept de apel duelul in patru (in afara de echipa noastra si de cea din Reghin, au mai "tras" la Divizia C Dealul Mare Sighisoara si Trans-Sil Targu Mures) pentru promovare. Practic, promovarea MURESULUI Ludus in Divizia C a fost pecetluita in antepenultima etapa a intrecerii, atunci cand baietii nostri i-au invins pe rivalii de la FC Gliga Companies Reghin, cu 1-0, chiar pe terenul acestora.




ACS Kinder Sangeorgiu de Mures

 Primul club de fotbal particular din Târgu-Mureş (sursa: http://www.gooolsport.ro/)

Clubul Sportiv Kinder, înfiinţat în 2004, a pornit la drum pe un teren concesionat pe 49 de ani, care era o păşune, conform Ziarul de Mureş. Preşedintele clubului, Coriolan Beniamin Pop Lupu dezvăluie faptul că totul a pornit la iniţiativa fiului său, care a avut ideea de a înfiinţa o fundaţie. „Totul a pornit de la iniţiativa fiului meu. El a antrenat la ASA, când nu erau mijloace financiare. El avea grupa '93 şi s-a hotărât să facă şi altele. A început la Gorneşti şi a ajuns la Sângeorgiu. A avut ideea să facă o asociaţie.
Am pornit demersul să concesionăm terenul de la Sângeorgiu. La început, cei mici făceau antrenamente în sală. Când am jucat cu CFR Cluj, în trei minute era 3-0 pentru ei. Contractul cu Steaua s-a făcut recent. Nimeni nu ştia de Sângeorgiu acum doi ani. De cinci ani organizăm turnee, i-am bătut pe cei de la Piteşti, care au una dintre cele mai bune şcoli de fotbal. Complexul e în curs de finalizare. Banii de la Steaua ne-au ajutat la finalizarea lucrărilor. Cu terenul de antrenament e cea mai mare greutate. Terenul actual nu e performant. S-a construit în anii '70. Mai vrem să facem unul, dar nu mai e teren de concesionat. Iarna, copiii fac antrenamente în sală”, a declarat Beniamin pentru GOOOLSPORT.
Fiul său, Coriolan Pop Lupu, care este secretar al clubului şi antrenor la grupa '93, prezintă rezultatele clubului. „Clubul s-a înfiinţat în 2004. Grupa '96 a jucat o finală de campionat naţional şi, anul trecut, finala primei ediţii a „Cupei Gheorghe Hagi”. Grupele '93 şi '94 au ajuns în semifinalele campionatului naţional. La nivel de judeţ, la memorialul “Gheorghe Ola” am ratat finala la '98 şi '99. În rest, la nivelul judeţean, toate grupele merg în finală. Scopul nostru e să dăm copii mai departe. Patru copii au fost transferaţi la Steaua: Morari Bogdan şi Ştefan Marius la '93 şi Puşcaş Cristian şi Szotyori Cristian la '94. Un junior de la grupa '93 a plecat în Italia. De fapt, a fost luat cu japca. A refuzat Steaua. Gherghely Sorin joacă la Ardealul Cluj, Octavian Moldovan la Gloria Bistriţa. În iarnă, urmează alţi copii să facă pasul spre alte echipe. Pe plan extern, în Spania, am câştigat la grupele '93 şi '95. La Barcelona, anul trecut, am câştigat la grupa '94. La Debrecen am câştigat cu grupa '93, iar grupa '94 a obţinut locul 2. Grupa '96 (foto) a obţinut locul 2 la Preşov, din 32 de echipe participante. Avem nouă grupe, de la '93 la 2002. În privinţa finanţării mai dau şi părinţii o sumă modică, confidenţială. Sponsorul principal este E-on Gaz România şi, pe lângă el, ne ajută Complexul Hotelier Apolo din Sângeorgiu de Mureş”, a spus Lupu.
Complexul clubului cuprinde un teren mare, un teren cu gazon sintetic, de dimensiunile 40x20 metri şi o clădire cu vestiarele şi camerele, care găzduiesc 16 copii. Mai există un teren sintetic, cu dimensiunile 60x40 metri. Concurenţa este mare, multe cluburi având secţii de fotbal. Migraţia jucătorilor se petrece între cluburile din zonă, iar aceştia aleg clubul unde vor să joace.
Asociatia Club Sportiv Kinder a pornit la drum pe un teren de 49 de ari, concesionat, care figura in Registrul Agricol ca pasune. Prin efortul lui Coriolan Beniamin Pop Lupu a aparut o cocheta baza sportiva, care are construit un minimotel, gata sa gazduiasca deocamdata 16 jucatori veniti din alte localitati si doua terenuri. Prin incheierea unui contract cu clubul Steaua Bucuresti, unde au fost deja transferati patru jucatori, au obtinut fonduri pentru amenajarea bazei. Cei transferati sunt Marius Stefan, Bogdan Morari, Cristian Puscas si Szotyori Cristian.

Grupa 1993, învingătorii Stelei
In 2008, grupa 1993, antrenor Coriolan Pop Lupu, a participat la Campionatul National a Juniorilor III, unde a castigat detasat faza judeteana. La faza zonala a trecut de CFR Cluj, cu o dubla victorie, calificandu-se intre primele 12 echipe. La faza finala, desfasurata la Craiova, au ajuns pana in semifinale, clasandu-se in final pe locul III. Aceeasi grupa a participat in luna iulie la turneul ”All Togheter” din Barcelona, cel mai puternic turneu din Europa la acest nivel. La competiţie au participat 64 de echipe din 45 de tari, majoritatea campioane nationale. Formatia Kinder a ocupat un onorant loc VI. Aceasta grupa a castigat Cupa Viitorul la Zalau, invingand in finala Steaua. Golgeterul competitiei a fost Razvan Moldovan. Formatia ocupa in prezent primul loc in competitia nationala a juniorilor.
Kanyaro Peter, golgeter la Barcelona
Grupa din 1994, pregatita de Dan Moldovan, a castigat in luna august un puternic turneu disputat in Ungaria, la Vac, cel mai bun jucator fiind desemnat Kanyaro Peter, care a reusit sa obtina in luna octombrie titlul de golgeter la ”Copa Saint Vincent” de la Barcelona, unde formatia sa a reusit sa castige turneul. In luna decembrie aceasta grupa a reusit un loc secund la ”Cupa de iarna Atletico”, disputata la Arad
Grupa 1995, întâlnire de gradul III cu Gică Hagi
Grupa 1995, antrenor Dan Moldovan, a castigat faza judeteana la juniori IV. Dupa zonalele de la Petrosani, s-au calificat la turneul semifinal, organizat la Reghin, unde au remizat cu Dinamo Bucuresti, fiind invinsi de FC Bihor. La Cupa Gheorghe Hagi au ajuns pana in finala competitiei, pierduta in fata formatiei Steaua Dunarii Galati.
Grupele 1996-97, pregatite de Ovidiu Marginean, au obtinut un merituos loc II la un foarte puternic turneu disputat la Presov, Slovacia. Grupa 96 a mai obtinut tot un loc doi la Cupa Saint Vincent, in Spania, pierzand finala la penaltyuri si a reusit sa castige turneul din luna decembrie din Arad. La acest turneu, grupa din 97, care este si campioana judeteana, a obtinut locul III.
Grupa pregatita de Fulop Miklos, cea din 1998-99 a participat la mai multe turnee, cele mai notabile rezultate fiind un loc I, in luna martie la Cupa Darina si locurile doi obtinute la un turneu la Cluj, la Cupa Gheorghe Ola si Memorialul Nagy Miki.
Grupele din 2000 si 2001, relativ noi, pregatite de Gheorghe Olah si Claudiu Ratea au ca rezultate mai importante un loc II la Cupa Markel de la Oradea, prima grupa, respectiv o finala pierduta la penaltyuri intr-un puternic turneu desfasurast la Debrecen, a doua.La aceste performante se adauga locurile fruntase pe care se claseaza toate grupele in Campionatul National de Juniori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu